RECEPT NA CUPCAKE

20. října 2013 v 21:00 | MISTO HLAVY CUPCAKE

CUPCAKE

Pomůcky na dekoraci:
  • Cukrářský sáček. Nejpraktičtější a nejvíce hygienické jsou ty jednorázové, ale existují i látkové nebo pogumované.
  • Kovové zdobící špičky. Prodává se jich neskutečné množství, kulaté, otevřené hvězdy, zavřené hvězdy, lístkové, květinové… Pro začátek doporučuji 2D a 1M od Wilton.
  • Váleček na těsto s nepřilnavým povrchem, budete ho potřebovat na fondant.
  • Vykrajovátka na fondant.


Ingredience na pečení 12 vanilkových cupcakes:

  • 200 g cukru krupice
  • 115 g másla v pokojové teplotě
  • 3 vejce
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1,5 kávové lžičky prášku do pečení
  • 120 ml polotučného mléka
  • 1 kávová lžička vanilkového extraktu
Jak vidíte, jediná ne úplně běžná ingredience na základní recept je vanilkový extrakt. Můžete ho zaměnit za vanilkové aroma nebo vanilkový cukr, ale není to ono. Vanilkový extrakt totiž obsahuje alkohol a právě díky němu vanilka uvolní všechny své chuťové složky. Já už se nějaký ten pátek snažím sehnat extrakt z madagaskarské vanilky od Nielsen-Massey. Až ho seženu, určitě vám řeknu, jestli to opravdu stojí za to.

Ingredience na základní vanilkový buttercream:
  • 250 g másla v pokojové teplotě
  • 325 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžíce mléka

Ingredience na dekoraci:
  • cukrové ozdoby (motýlci, konfety…)
  • bílý fondant, který obarvíme gelovým barvivem
  • růžový fondant
  • cukrové perličky
  • jedlé třpytky

Cupcakes můžete ozdobit podle vaší fantazie, prodává se spoustu cukrových nebo čokoládových ozdob. Také můžete použít ozdoby z jedlého papíru nebo čokolády.

Postup:
1.Předehřejeme troubu na 175°C a připravíme si plech nebo formičky, které vyložíme papírovými košíčky.
2. Prosijeme mouku s kypřícím práškem a dáme stranou.

3. Šleháme máslo s cukrem, až se spojí, zesvětlá a znásobí svůj objem. Pokud se bojíte, že budou cupcakes suché, můžete zaměnit 25 gramů másla za jednu lžíci oleje.

4. Zašleháme vejce jedno po druhém. Přidáme polovinu mouky a zašleháme za nižší rychlosti. Přidáme mléko smíchané s vanilkovým extraktem. Poté přidáme druhou polovinu mouky a šleháme, dokud není těsto dokonale hladké.



5. Formičky vyložené papírovými košíčky naplníme do dvou třetin těstem. Pokud použijete jen papírové košíčky bez formy, cupcake se při pečení rozpleskne. Pokud naplníte do více než dvou třetin, budete mít spíš muffin a nebude se vám dobře zdobit.

6. Pečeme přibližně 25 minut, nebo dokud špejli, kterou zapíchneme do těsta, nevytáhneme suchou. Prvních 20 minut neotvíráme troubu, aby se nám cupcakes nepropadly.

Zatímco se cupcakes pečou, připravíme buttercream:

1. Prosijeme moučkový cukr a dáme stranou.
2. Šleháme máslo nakrájené na kostičky. Čím měkčí bude máslo, tím lépe se nám bude krém šlehat. Až bude z másla měkký krém, přidáme postupně polovinu cukru (opatrně, aby vám v kuchyni nesněžilo).
3. Poté přidáme 2 lžíce mléka a lžičku vanilkového extraktu. Nakonec zašleháme postupně zbytek cukru a šleháme ještě přibližně pět minut (můj šlehač se zpotil, chudák). Výsledek bude světlý, sametový a tuhý krém.


- Do krému se často přidává gelové barvivo a to tím způsobem, že se v něm namočí špička párátka, otře do krému a pečlivě zašlehá. Pokud si koupíte kvalitní barvivo (Wilton, Sugarflair), vydrží vám velmi dlouho a barvy budou krásně jasné, i když je použijete na pečení.

- Pokud vám buttercream samotný nechutná, můžete do něj přidat pudink, sýr Philadelphia, který jsem použila tady nebo zdobit cupcakes například pařížskou šlehačkou.

Teď už ale dáme krém stranou, aby se nám cupcakes nespálily. Vyjmeme je z trouby a necháme chvíli vychladnout uvnitř formy, abychom se nespálili. Poté přendáme na rošt podložený hrnečky, jako na fotce (na které také můžete vidět, jak
dopadne cupcake bez pevné formičky nebo jak vyroste, pokud ho naplníme těstem až po okraj papírového košíčku).

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Evelin Evelin | Web | 21. října 2013 v 19:59 | Reagovat

Máš krásný blog :) Jinak Cupcake bych si hne dala :* Bezva článek...

- - - - - - - -
Budu ráda když navštívíš můj blog a zanecháš nějaký komentář - faraway-way.blog.cz

2 loveandsadness loveandsadness | Web | 21. října 2013 v 20:18 | Reagovat

Dekujem s Lily moc
urcite se mrknem na tvuj blog :-)

           Elly :-)

3 Wnaty Wnaty | Web | 22. října 2013 v 6:17 | Reagovat

Reklamy na můj blog nepatří, takže je tam nepiš... DĚKUJU!! ;)

4 ellie. ellie. | Web | 22. října 2013 v 18:10 | Reagovat

děkuji:)
.. teď mám chuť na sladké!!:D

5 loveandsadness loveandsadness | Web | 24. října 2013 v 20:13 | Reagovat

tak to zkus a snad se povede Elly :-)

6 Em Zet Em Zet | Web | 26. října 2013 v 11:43 | Reagovat

Krásný okopírovaný článek :-D Ty cupcakey vypadají moc dobře ale :-)

7 Katka Hromádková Katka Hromádková | Web | 27. října 2013 v 11:04 | Reagovat

mňam :)

8 Aneta Aneta | E-mail | 1. června 2014 v 12:08 | Reagovat

Je to sice pěkně okopírované :-?, ale hlavní je, že uvádíte zdroj :-D

9 Eliška Eliška | Web | 9. června 2014 v 11:05 | Reagovat

Zajímavé, díky :-)

10 Ala Ala | Web | 17. června 2014 v 18:41 | Reagovat

Pěkně pojato.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama